Karneval

Carnival handlar om och utspelar sig på New Amazonia, en koloniserad planet som förutom att den är en av de få världar som lyckats hålla sig undan Koalitionens ständigt växande och autokratiska regim dessutom är en värld helt styrd av kvinnor.

Två spioner förklädda till diplomater skickas av Koalitionen till New Amazonia i syfte att försöka hitta ett sätt att utnyttja dess mystiska och till synes outtömliga energikälla. Michelangelo Kusanagi-Jones och Vincent Katherinessen var en gång i tiden ett par, såväl privat som professionellt, tills det att ett misslyckats uppdrag tvingade dem att gå skilda vägar och dessutom fick dem att hamna i onåd hos Koalitionen. Den enda anledningen till att uppdraget tilldelas dem är att Koalitionen inte har några kvinnliga diplomater och New Amazonia vägrar ta emot heterosexuella män.

Jag har säkert nämnt det förut någonstans i bloggen, men jag är smått kluven till det mesta jag hittills läst av Elizabeth Bear. Det finns så mycket som är bra med hennes böcker, men det är någonting som saknats. Jag tror jag skrev att det inte kändes som om jag lyckades komma berättelsen under huden medan jag läste DustCarnival däremot har allt det där som jag gillar med Bears böcker – språket, idéerna, karaktärerna, miljöerna – och lyckas dessutom faktiskt släppa in och engagera mig.

En av bokens största styrkor är världsbygget. Här har människornas mängd och belastning på miljön blivit ett så stort problem att samtliga världar som tillhör Koalitionen styrs av så kallade Governors – AIs som programmerats av miljöterrorister och som håller mänskligheten i schack med hjälp av eugenik och hotet om att utnyttjandet av för mycket naturresurser innebär döden.

New Amazonias samhällsuppbyggnad är också intressant. I de flesta sf-berättelser jag läst som handlar om matriarkala samhällen så har männen antingen helt eller närapå försvunnit ur ekvationen, av olika orsaker. I exempelvis Tiptrees ”Houston, Houston, do you read?” är det på grund av att alla män har utplånats av någon slags farsot och i Ursula K. Le Guins ”The Matter of Seggri” eftersom det av någon anledning föds extremt få pojkar. New Amazonia däremot skapades enbart i syfte att vara en värld där kvinnor kan leva i trygghet, och det syftet uppnås genom att männen förtrycks. Man anser att aggressivitet är så tätt sammanlänkad med en heterosexuell mans sexualitet och reproduktionsdrift att man inte kan tillåta dem att röra sig fritt. De får bevisa sitt värde som arbetskraft och avelsdjur i gladiatorliknande spel och om de överlever så hålls de som livegna slavar hos något av de olika hushållen. Homosexuella män har en något högre ställning i samhället och får exempelvis utbilda sig och gå ut utan bevakning.

New Amazonia framställs som ett fungerande samhälle, men långt ifrån som ett utopiskt sådant. Bear beskriver det nyanserat och ur olika perspektiv, men främst ur Angelo och Vincents ögon. Vissa detaljer är dock lite lustiga, som att de båda verkar mer upprörda över att man äter kött och animalistiska produkter och har husdjur på New Amazonia än det faktum att män behandlas som slavar och att tvingas slåss mot varandra i gladiatorspelen.

Carnival fokuserar till stor del på Angelo och Vincents förhållande och de hemligheter de båda har och måste undanhålla från varandra och hur det påverkar deras uppdrag och som följd New Amazonia. Detta är både på gott och ont: ungefär två tredjedelar av boken består av mestadels prat – antingen så pratar Vincent och Angelo med varandra eller så pratar de med någon av New Amazonias invånare – och handlingen är ganska svag på några ställen, men den fungerar – mycket just tack vare dessa två karaktärer och bokens tredje protagonist – Lesa Pretoria, en New Amazonia-invånare som agerar något slags mellanting mellan guide och livvakt åt Angelo och Vincent. Det i kombination med de nya idéer, vändningar och de roliga tekniska påhitten som Bear introducerar med jämna mellanrum lyckas effektivt distrahera mig från bokens svagheter.

Det här inlägget postades i recensioner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Karneval

  1. Maria skriver:

    Ytterligare en bok som jag har haft i hyllan hur länge som helst utan att läsa den. ;)

  2. Arina skriver:

    Den här står faktiskt på önskelistan men inte högst upp.

  3. Ping: Mer bokbilder | In Another Library

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s