A Land Fit for Heroes

The Steel Remains och The Cold Commands är de två första böckerna är Richard Morgans fantasy noir-serie A Land Fit for Heroes. Denna smått ironiskt titulerade serie tre utspelar sig i en värld som precis kommit på fötter efter ett utdraget krig mot reptilfolket och fokuserar på tre desillusionerade krigshjältar: Ringil Eskiath, adelsman och stridskämpe som blivit förskjuten av sin familj på grund av sin sexuella läggning; Egar Dragonbane, som efter kriget begav sig hem till stäppen och axla klanledarens mantel; och Archeth Indamaninarmal, hälften människa, hälften Kiriath, odödlig och kvarlämnad i den mänskliga världen som den sista av sitt folk.

Jag kan ha nämnt det här förut någonstans i bloggen, men jag är ett stort fan av, i brist på bättre ord, magiska sekundärvärldar. Ska det vara så ska det vara, tycker jag, och ser gärna att författare fyller upp sina kvasimedeltida världar med allehanda övernaturliga underligheter. (Exempel på omagisk sekundärvärld: The Lions of Al-Rassan av Guy Gavriel Kay. Boooring.) Morgan är väldigt bra i det här avseendet – A Land Fit for Heroes-böckerna är till brädden fyllda med konstigheter. Bland annat ett folkslag som lever utan för tiden, i en slags dimension där alla möjligheter och parallella verkligheter existerar samtidigt sida vid sida, nyckfulla gudar som högst motvilligt vakar över mänskligheten, och en högst originell version av drakar, och så vidare.

Det i kombination med de ovan nämnda avdankade och mycket underhållande krigarna gör A Land Fit for Heroes till fantastisk läsning. Det är mörkt och bistert och blodigt och eländigt, och jävligt bra. Det finns några minus – som att språket känns onödigt snårigt på sina ställen och att båda böckerna till en början är lite sega – men de är inte speciellt svåra att ignorera i sammanhanget.

Det här inlägget postades i recensioner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till A Land Fit for Heroes

  1. Andreas skriver:

    Morgan är en fantastisk författare, som med sin mörka dekadens och brutalitet är välbehövlig frisk fläkt med allt han skriver oavsett genre. Har du förresten läst hans Takeshi Kovacs trilogi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s