The Chains That You Refuse

Novellsamlingar brukar ju vara en högst blandad kompott, kvalitémässigt – det är sällan som man hittar en där alla noveller är lika bra. Men Elizabeth Bears The Chains That You Refuse är betydligt mer ojämn än vad novellsamlingar vanligen är. Det finns ett ganska stort antal tråkiga och ointressanta noveller med i boken, och noveller som inte säger mig något alls, vilket är ännu värre. Men istället för att sitta och rabbla upp de berättelser jag inte gillade och orsakerna till detta, så ska jag istället koncentrera mig på de som jag gillade. För de är riktigt bra.

”Gone to Flowers” är en novell som utspelar sig i samma värld som Bears Jenny Casey-serie, med samma huvudperson. Jag har inte läst serien – ännu – men det hindrade inte läsningen det minsta. Dock vet jag inte om man borde låta bli att läsa den innan serien, med tanke på spoilers och sådant, men å andra sidan borde den ju inte ha publicerats som en fristående berättelse om det vore så. I vilket fall så handlar novellen om en framtid där i stort sätt hela världen befinner sig i krig. Jenny har skadats svårt – hennes ena arm är borta och ersatt med en stålprotes. Men hon upptäcker snart att armen inte är det enda förändring som skett med hennes kropp under operationerna för att återställa henne. Det är en berättelse om krig och korruption, och om uppoffringar – för sitt land, för sig själv, men främst för de man älskar.

I ”This Tragic Glass” räddas poeter och författare från sina liv i flydda århundraden till ett framtidens Amerika. Novellen handlar om en doktorand i litteraturvetenskap som kämpar för att få en fast tjänst vid ett universitet, och som ska hämta tillbaka en poet från 1500-talet, men vissa komplikationer uppstår. En trevlig och lite charmig novell om tidsresor och litteraturhistoria. Speciellt gillar jag att den är så fokuserad på just litteraturen – det nämns inget om att andra historiska figurer förutom författare och poeter hämtas – och att England tydligen blir smått upprörda av att amerikanerna ”stjäl” deras litteraturarv. Detta är nog samlingens bästa novell, intressant och välskriven.

”When You Visit the Magoebaskloof Hotel” är en ganska speciell novell. Den utspelar sig på en annan planet som   bara knappt är beboelig för människor. På planeten lever också utomjordingar som behandlar människorna väl men som de varken kan kommunicera med eller förstår på något sätt. I den här novellen visar Bear upp människan som ett djur bland alla andra, utsatta och desperata i en värld de sannerligen inte hör hemma på.

”Follow Me Light” är en ganska vag novell, och det är någonting jag retar mig på i vissa noveller i samlingen. I just denna är det dock till berättelsens fördel. En advokat inleder ett förhållande med en man som inte är riktigt mänsklig, och novellen utvecklas till en kärleksberättelse som känns både bitterljuv och realistisk – det är ingen storslagen kärlek som övervinner allt, utan en problematisk sådan som kräver uppoffringar.

Det finns fler trevliga noveller med i samlingen, som exempelvis ”The Company of Four”, ”One-eyed Jack and the Suicide King” och ”Ice”, som egentligen är inledningen till Bears roman All the Windwracked Stars, men den fungerar fint fristående också, samt ”The Devil You Don’t”, som handlar om huvudkaraktären i dessa två berättelse, Muire, fast hon nu befinner sig i den amerikanska västern under 1800-talet. Det finns också alldeles för många sämre berättelser.

Jag har svårt att sammanfatta min åsikt om The Chains That You Refuse. Den har fler dalar än toppar, tyvärr, men de noveller som är bra är väldigt bra. Dessutom så bör det påpekas att Bears språk är fantastiskt, även i de noveller som jag tycker mindre om. Men på det hela taget är samlingen en ganska medioker novellsamling, och hade novellerna inte varit så korta så hade nog många av dem lämnats halvlästa.

Det här inlägget postades i recensioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s