A dream emporium

The Night Circus av Erin Morgenstern är en bok i vilken det egentligen inte händer speciellt mycket. Den handlar om en fantastisk, magisk cirkus som reser kors och tvärs över världen och som bara är öppen på natten. Och så handlar den om förbjuden, omöjlig kärlek. Men inte till en början. Först är det bokens två huvudkaraktärer som står i fokus – två illusionister, magiker, förtrollare som tränas av två högst olika män för en utmaning där de ska sättas mot varandra i ett försök att avgöra vem som är mäktigast. Fast snart gör cirkusen entré, som de båda två – Celia och Marco – är inblandade i, fast på väldigt olika sätt. Celia är cirkusens illusionist som trollbinder publiken med sina omöjliga tricks, medan Marco håller sig i bakgrunden och sköter administrationen.

Det är cirkusen som boken till största delen handlar om. Det är inte en vanlig cirkus, och inte bara på grund av att den drivs av riktig magi. Den består av massor av olika tält fyllda med olika attraktioner och det är upp till besökarna själv att bestämma vilka tält de vill gå in i, om de vill se akrobater eller eldkastare eller lejontämjare eller få sin framtid spådd. Det finns också mindre konventionella attraktioner, så som tält med namn som Bedtime Stories eller The Ice Garden. Bokens styrka ligger också i cirkusen – utan den skulle den inte bli speciellt intressant, för handlingen är egentligen inte så mycket att ha.

Cirkusen är Celia och Marcos arena, platsen där deras utmaning ska ta rum. Hur denna ska se ut eller vad den går ut på vet ingen av dem ännu, och deras respektive lärare vägrar avslöja något för dem. Så de reser runt med cirkusen, skapar nya attraktioner, och väntar på att någonting ska hända, att utmaningen ska ta sin början. Trots att Celia och Marco är bokens huvudkaraktärer så följer man som läsare dem mindre än många av de andra karaktärerna. Berättelsen berättas också av cirkusens skapare, av de övriga cirkusartisterna, av en man som är besatt av cirkusen, av en ung pojke som har ett speciellt band till den, och så vidare.

Som sagt är detta en kärleksberättelse, främst om förbjuden kärlek. Men även om kärleksintrigerna spelar en stor roll för berättelsens handling (eller ja, de är berättelsens handling) så är det på cirkusen som fokuset ligger. Som sig bör, eftersom det är den man vill läsa mest om. Det andra fungerar jättebra som ett slags komplement, någonting att göra med berättelsen, men det är ju beskrivningarna av den svartvita cirkusen, de nya tälten som Celia och Marco hela tiden skapar, och cirkusens klientel som man vill åt. Så gillar man inte cirkusar så ska man inte läsa den här boken. Fast man borde nog göra det ändå, för om något kan ändra ens åsikt om den saken så är det The Night Circus.

Och inläggets titel är återigen stulen från en mycket bra låt, den här gången från Storytime med Nightwish.

Det här inlägget postades i recensioner och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s