De hundratusen kungadömena

The Hundred Thousand Kingdoms handlar om Yeine som blir kallad till världens huvudstad av dess härskare och hennes morfar där han avslöjar att han har utnämnt henne till en av sina tre arvingar, som ska slåss till döden om tronen. Ingen tror att Yeine skulle klara av att ens vinna tronen, än mindre styra världen. Men inte för att hon är kvinna, utan på grund av att hennes mor flydde från hovet för att gifta sig med Yeines far och för att hon växt upp långt ifrån hovet och dess politiska intriger. De tycker inte att hon är en passande härskare på grund av att de anser att hon är inkompetent, och detta beror på hennes uppväxt och ideologi, inte det faktum att hon är kvinna.

Landet där Yeine växt upp – Darr – är väldigt matriarkalt. Kvinnorna strider medan männens uppgift är att beskydda och ta hand om barnen i krigstider. Yeine säger någon gång i boken något i stil med ”Men is our treasures”, och jag kan inte låta bli att tycka att Darr påminner lite grann om den värld som Ursula K. Le Guin målar upp i ”The Matter of Seggri”, fastän könsrollerna i Darrs samhälle inte beror på obalans mellan könen som det gör i Le Guins novell där det föds extremt få män och samhället har utvecklats därefter.

”I  would hope we had begun to muster our forces as well, in the time since,” I said. It was no longer my place to give orders; I could only suggest.
My grandmother sighed. ”As best as we could. Our treasury is so depleted we can barely afford to feed them, much less train and equip. No one will lend us funds. We’ve resorted to asking for volunteers – any woman with a horse and her own weapons. Men as well, if they’re not yet fathers.”

Det är så uppfriskande att läsa The Hundred Thousand Kingdoms, som saknar de typiska medeltida könsrollerna trots att den utspelar sig i en kvasimedeltida värld. Det finns få saker jag irriterar mig så mycket på när jag läser klassisk high fantasy som det faktum att det verkar lättare att fantisera ihop medeltidsliknande fantasyvärldar där magi, gudar, drakar och liknande saker existerar än en där kvinnor och män dessutom är jämställda. Trevligt att se att det finns undantag.

Dessutom tycker jag att ni ska läsa Gloryboxs utmärkta inlägg om The Hundred Thousand Kingdoms och paranormal romance om ni inte redan gjort det.

Det här inlägget postades i klottrigt, länkar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s