Saffran och svavel

I was nineteen. When Rimbaud was my age, he had already finished his life work. I hadn’t even started yet. He had changed the world; I could barely change my socks. He had walked through the wall, but I had only smashed my head against it, fruitlessly, in anguish and despair. It had defeated me, and I hadn’t even left a mark.
– ”Wonderwall”

Saffron and Brimstone är en samling innehållande åtta olika noveller av Elizabeth Hand. Det är åtta ganska lågmälda, men ändå intensiva berättelser som allihop påminner lite grann om Mortal Love. De har lite samma känsla, på något sätt. De fantastiska elementen är väldigt vaga, vagare än vad de brukar vara i hennes böcker till och med. De fyra första novellerna är helt fristående, medan de återstående fyra har samlats ihop under titeln ”The Lost Domain”, och är inspirerade av en person som hon har brevväxlat med under en längre tid, men knappt aldrig mött, skriver Hand i efterordet. Det märks på något vis att berättelserna hör ihop när man läser dem, trots att de skiljer sig åt väldigt mycket.

Precis som alla de andra verk av Hand jag hittills läst är Saffron och Brimstone fylld av gudar, mytologi, legender, poesi, konst, galenskap och trasiga, vildsinta karaktärer. Det är nog just trasigheten som lockar i Hands berättelser. Jag läste en intervju med henne där hon sade: ”I have always found flawed characters to be very attractive. And not just flawed characters, but serious fuck-ups; they are very appealing.” Och det jag gillar med Hands berättelser är att hon tillåter sina karaktärer att vara trasiga och imperfekta – hennes berättelser handlar inte om en persons kamp emot  sina inre demoner eller drogproblem eller vad det nu än är, och de besegrar heller inte alltid dessa saker i slutet av berättelsen; det är liksom inte det de handlar om.

Egentligen borde jag inte försöka recensera Elizabeth Hands böcker, för jag vet aldrig riktigt vad jag ska skriva. Jag tycker om det hon skriver, men jag vet inte varför. Men det är definitivt något i hennes sätt att göra det mörka och det destruktiva så vackert, utan att för den delen egentligen romantisera det. Det är frustrerande, klibbigt, hemskt, fascinerande. Citatet ovan beskriver så bra känslan i många av berättelserna – hur livet är som en tegelvägg man gång på gång på gång dunkar huvudet emot, i ett försök att ta sig igenom, ta sig vidare, efterlämna ett märke.

I couldn’t paint.
Philip said that would happen. He used to joke about it – you’re nothing without me, you only use me, what will you do if ever I’m gone?
[…]
Byblis fell hopelessly in love and became a fountain. Echo wasted into a sound in the night. Hamadryads die when their trees die.
What would become of me?
– ”Calypso in Berlin”

Och återigen, precis som i Mortal Love och resten av böckerna jag läst av henne (förutom kanske Waking the Moon), står konsten i centrum, vare sig det handlar om text, bild, tatueringar eller något annat. Hon utforskar inte konsten som besatthet på samma sätt som i Mortal Love, eller dess fulare sida som i Black Light, och den har inte en alls lika framträdande roll här, men den finns hela tiden med i bakgrunden.

Annonser
Det här inlägget postades i klottrigt, recensioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Saffran och svavel

 1. Andreas skriver:

  Mycket intressant, måste nog ta och kolla upp Hand vad det verkar. Den mörkaste och mest trasiga karaktär jag stött på i litteraturen måste vara Nancy Collin´s Sonja Blue som är protagonisten i ”Sunglasses after dark” som för övrigt är den mörkaste, mest extrema och bästa vampyrbok som skrivits.

  • Anna skriver:

   Sunglasses After Dark har jag aldrig hört talas om, men efter en snabb googling känns det som en must-read-bok. Synd bara att den verkar svår att få tag i. Tack för tipset!

   • Andreas skriver:

    Ja det är så ofta fallet med bra böcker, att de inte går att få tag i. Därför köper man dom begagnade och i bland t.o.m. nya på Amazon, vilket jag gjort flera gånger från USA och Nya Zeeland :) Den här är den du ska leta efter då den innehåller de tre ursprungliga böckerna i en samlingsvolym: http://www.amazon.com/Midnight-Blue-Sonja-Collection/dp/1565049004/ref=pd_sim_b5 Begagnade böcker på Amazon brukar kosta som nya svenska pocketböcker, där en tredjedel av summan är begagnatpriset och resterande två tredjedelar är den internationella frakten. Faran är dock att med ett Amazon-konto så blir tillgängligheten på böcker i det närmaste obegränsad då det finns ett ofantligt antal amerikanska antikvariat med :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s